U bent hier

Regels winterbanden veranderd sinds 1 januari

Regels winterbanden veranderd sinds 1 januari

23 januari 2018
Sinds 1 januari 2018 moeten alle nieuwe winter- en vierseizoenenbanden in Duitsland voorzien zijn van het Alpine-symbool: een symbool van een berg met sneeuwvlokje. Daarnaast is het verstandig om te letten op het bandenprofiel. Dat moet minimaal 4 millimeter zijn.  

De Duitse overheid heeft het sneeuwvlokjessymbool verplicht sinds 1 januari 2018 op alle banden die vanaf dan worden geproduceerd en gemonteerd om in de winterperiode op de openbare weg te gebruiken. De boete voor het niet voldoen aan de nieuwe eis is minimaal 60 euro.

Kijk naar de DOT-code!

Alle banden die vóór 1 januari 2018 zijn geproduceerd, zijn vrijgesteld van de nieuwe Duitse plicht. Ongeacht of ze na die datum daadwerkelijk worden gemonteerd. Er mag ook nog enkele jaren mee worden rondgereden. Op de zijkant van alle banden staat een zogenaamde DOT-code. Deze bestaat uit vier cijfers die de week en het jaar van productie weergeven. Automobilisten die door Duitsland reizen en na de jaarwisseling nieuwe banden laten monteren, moeten dus goed op deze code in combinatie met de vermelding M+S letten.


Richting de Alpen voor wintersport?

Het advies van de ANWB voor Nederlandse wintersporters die richting de Alpen vertrekken: zorg voor winter- of vierseizoenenbanden met minimaal 4 millimeter profiel én met het sneeuwvlokjessymbool. Zo voldoe je in alle landen onderweg aan de wet. In de Europese landen gelden namelijk verschillende regels voor het gebruik van winterbanden. Kijk voor een overzicht voor de actuele regels per land op www.bovag.nl/winterbanden.