U bent hier

Geen blind vertrouwen in zelfrijdende auto

Geen blind vertrouwen in zelfrijdende auto

04 oktober 2017
De ontwikkelingen op het gebied van zelfrijdende auto’s gaan snel, maar hoe voelt het om in een autonoom voertuig te stappen? Uit onderzoek van chipmaker Intel blijkt dat we het stuur toch nog niet graag uit handen willen geven.

Het Amerikaanse techbedrijf Intel liet een groep testpersonen plaatsnemen in een autonoom rijdende auto om zo de reacties te peilen. Het was voor deze mensen de eerste keer in hun leven dat ze in een zelfrijdende auto stapten.

Aansprakelijkheid
Volgens de onderzoekers vonden de testpersonen het onprettig om de controle uit handen te geven. Vooral als de zelfrijdende auto moest inspringen op situaties van andere verkeersdeelnemers. Bijvoorbeeld als een voetganger of fietser plotseling overstak of een andere automobilist geen voorrang gaf. En wie is er eigenlijk aansprakelijk als het misgaat? Ook die vraag hield – en houdt – de gemoederen bezig. Positieve geluiden waren er ook: het testpanel bleek na de eerste ervaring met de zelfrijdende auto meer vertrouwen in de techniek te hebben dan vóór ze instapten.  

Geen zichtbaar stuur in zelfrijdende auto
Een ander onderdeel dat tot nervositeit leidde, was het bewegen van het stuur zonder dat iemand het in handen had. Een plekje op de achterbank bood geen uitkomst en zorgde zelfs voor nog meer stress. Het zou volgens de deelnemers beter zijn als zelfrijdende auto's helemaal geen zichtbaar stuur meer hadden. Een ander punt dat veel werd genoemd, waren de signalen die veelvuldig werden gegeven door de auto. De deelnemers vinden het geen probleem om af en toe een veiligheidswaarschuwing te krijgen, bijvoorbeeld als er een onverwachte of mogelijk onveilige situatie optreedt, maar ze willen geen overdaad aan informatie krijgen onderweg. Dat komt het vertrouwen in de auto juist niet ten goede.

Onverwachte situaties
De testpersonen lieten verder weten dat de zelfrijdende auto zich altijd keurig aan de regels hield, terwijl een persoon van vlees en bloed de situatie vaker zelf probeert in te schatten. Even snel het gaspedaal intrappen om een stoplicht te halen of medeweggebruikers met een handgebaar vertellen dat ze voor mogen gaan? Hoe gaat de auto daarop reageren in de toekomst, vroegen de testpersonen zich af. Volgens Intel moet de zelfrijdende auto dus nog aan vertrouwen winnen, want ‘er is vertrouwen van passagiers nodig als het wil slagen, ook al werkt de technologie perfect’.