U bent hier

Finalisten ‘Auto van het Jaar 2018’ bekend

Finalisten ‘Auto van het Jaar 2018’ bekend

20 december 2017
De finalisten van de Auto van het Jaar 2018-verkiezing zijn bekendgemaakt. Tijdens de grootste onafhankelijke autotest ter wereld in Tannisby (Denemarken) zijn onder meer de Audi A8 en de SEAT Ibiza door de Europese jury genomineerd voor de felbegeerde titel.

In 2017 zijn er maar liefst 45 nieuwe auto’s op de markt verschenen die stuk voor stuk streden om de titel Auto van het Jaar 2018. De onderscheiding helpt niet alleen de consument bij het maken van een keuze voor een nieuwe auto, het is voor de industrie ook een grote erkenning van de kwaliteit en innovatie van hun product.

Europese merken domineren
Dit jaar zijn de Europese merken sterk vertegenwoordigd in de eindstrijd, maar liefst zes van de zeven finalisten hebben een Europese afkomst. De huidige Auto van het Jaar is de Peugeot 3008, die de titel afgelopen maart in ontvangst mocht nemen. De nieuwe zeven finalisten zijn de Audi A8, SEAT Ibiza, Alfa Romeo Stelvio, BMW 5-serie, Citroën C3 Aircross, Kia Stinger en de Volvo XC40.

Audi A8: “Meest innovatie auto ooit”
De vierde generatie Audi A8 is het eerste model dat tot stand is gekomen onder supervisie van designbaas Marc Lichte. Met een lengte van 5,17 meter is het een behoorlijke auto, maar de verlengde uitvoering is met 5,30 meter nog eens 13 centimeter langer. Audi noemt de A8 zijn meest innovatieve auto ooit, met foefjes als Remote Parking Pilot. Hiermee kan de auto via een druk op de app op een smartphone een parkeervak of -garage in- en uitrijden. Met de AI Traffic Jam Pilot kan de A8 met een snelheid tot 60 km/h in fileverkeer zelfstandig rijden en tussen de wegmarkering blijven. De A8 is leverbaar in verschillende V6-, V8- en W12-uitvoeringen met een vanafprijs van 101.905 euro.SEAT Ibiza: Eerste model ooit met MQB A0-platform
De vijfde generatie SEAT Ibiza is het eerste model van de Volkswagen-groep dat gebruikmaakt van het MQB A0-platform. Hij heeft een vanafprijs van 15.400 euro, waarmee hij goedkoper is dan zijn grootste concurrenten (de Renault Clio en de Ford Fiesta). De Ibiza beschikt niet alleen over een aansprekend uiterlijk, maar heeft ook een uitgebreide veiligheidsuitrusting. Zo wordt het zelfstandige remsysteem met voetgangersherkenning standaard meegeleverd. Daarnaast is de wielbasis met bijna tien centimeter gegroeid, waardoor er meer ruimte is op de achterbank en in de kofferbak. De auto beschikt over vijf deuren, de driedeurs variant en stationwagen zijn komen te vervallen met de komst van deze nieuwste generatie. In Nederland wordt de Ibiza de eerste maanden uitsluitend geleverd met een driepitter benzinemotor. De beschikbare vermogens lopen uiteen van 75 tot 115 pk.Uitslag
De uitslag wordt onthuld tijdens de jaarlijkse autotentoonstelling in Genève, die plaatsvindt in maart 2018.