U bent hier

Strengere aanpak voor smartphone in verkeer

Strengere aanpak voor smartphone in verkeer

21 september 2017
Even snel een berichtje achter het stuur checken, een telefoontje plegen of het adres opzoeken waar je naartoe moet: het is niet verantwoord. Daarom gaat de ANWB, samen met 40 andere organisaties, het gebruik van de smartphone in het verkeer harder aanpakken.

Het smartphonegebruik is de afgelopen jaren fors toegenomen, ook in het verkeer. Uit onderzoek blijkt dat de risico's op een verkeersongeval flink toenemen als iemand tijdens het rijden de aandacht op de mobiele telefoon gericht heeft en niet op de weg. Volgens de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) zijn daardoor jaarlijks tientallen extra verkeersdoden te betreuren.

Gedragscode
De ANWB en 40 andere organisaties, verenigd in de Verkeersveiligheidscoalitie, hebben onlangs een convenant met gedragscode ondertekend. Ze willen er samen voor zorgen dat het verkeerd gebruik van smartphones in het verkeer drastisch afneemt. “We accepteren in Nederland geen slachtoffers meer die te wijten zijn aan het gebruik van smartphones in het verkeer”, is de belangrijkste boodschap in het convenant.

Verbod uitbreiden naar fiets
Minister Schultz van Infrastructuur en Milieu is te spreken over het initiatief, waarbij ook de overheid is aangesloten. “We zien het overal om ons heen: slingerende fietsers en auto’s, doordat we afgeleid zijn. Dat dat gevaarlijk is, hoef ik niet te zeggen.” Het ministerie wil – naast een verbod op gebruik van de smartphone in de auto – ook het gebruik van de mobiele telefoon op de fiets verbieden.

E-mails en sms-berichten dicteren
Ondertussen zijn er ook verschillende partijen, waaronder telefoonfabrikanten, die een app in huis hebben die ervoor zorgt dat de mobiele telefoon in een 'veilig rijden-modus' schiet. Daardoor kun je tijdens het rijden niet gebruikmaken van de mobiele telefoon. Bij steeds meer automerken is het bovendien mogelijk om je smartphone aan het infotainmentsysteem te koppelen. Vervolgens kan de telefoon via het navigatiescherm bediend worden. Onder meer Volkswagen, ŠKODA en SEAT hebben een dergelijke toepassing in huis. Met Audi Connect is het ook mogelijk om e-mails en sms-berichten te dicteren en voor te laten lezen.