U bent hier

Gazelle gaat gebruik smartphone op fiets te lijf

Gazelle pakt smartphone op fiets aan

14 juni 2017
Wie achter het stuur van de auto betrapt wordt op het niet handsfree gebruiken van de smartphone, kan een flinke bekeuring krijgen. Op de fiets is gebruik van de mobiele telefoon nog niet strafbaar. En dat zorgt regelmatig voor levensgevaarlijke situaties. Bij Gazelle en Veilig Verkeer Nederland willen ze dit probleem aanpakken.
 
Nog even snel een belletje plegen of een appje sturen? Of al fietsend op Google Maps kijken om de juiste route te bepalen? Het is heel herkenbaar, maar bepaald niet veilig. Zolang er geen boetes worden uitgedeeld voor gebruik van de mobiele telefoon op de fiets zal het aantal gevaarlijke situaties en ongevallen echter niet afnemen. Fietsfabrikant Gazelle is daarom een proef gestart om bij scholieren van Het Rhedens in Dieren aandacht te vragen voor dit probleem én om direct een oplossing uit te proberen.
 
Blokkeren van smartphone
Samen met in totaal veertig leerlingen van de middelbare school test Gazelle een fiets die is uitgerust met SafeDrivePod. Dit hulpmiddel is ingebouwd in de fiets en schakelt de mobiele telefoon automatisch uit bij een snelheid tussen de 8 en 10 km/u, vergelijkbaar met een vliegtuigmodus. Zodra de fietser stilstaat, gaat de telefoon weer aan. Volgens de fabrikant is het de eerste fiets wereldwijd waarbij de smartphone blokkeert zodra je aan het fietsen bent.


 
Oorzaak fietsongevallen
Gazelle wil op deze manier testen of het systeem geschikt is voor toepassing in het dagelijks verkeer. Ook Veilig Verkeer Nederland is betrokken bij de proef. Volgens de verkeersveiligheidsorganisatie is het nodig om fietsers te wijzen op de gevaren van smartphonegebruik op de fiets. Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 10 fietsongevallen te maken heeft met gebruik van een mobiele telefoon. Bij de leeftijdsgroep tussen de 12 en 34 jaar ligt dat cijfer zelfs twee keer zo hoog. Des te meer reden om aan de slag te gaan met manieren om bellen, appen, snapchatten en instagrammen op de fiets aan te pakken.