U bent hier

Hoeveel kost mijn leaseauto mij privé?

Hoeveel kost mijn leaseauto mij privé?

03 april 2017
Wat kost het privégebruik van de auto van de zaak me netto aan belasting? Met onze nieuwe bijtellingstool kun je dat vanaf nu berekenen.

Het privégebruik van de auto van de zaak wordt door de Belastingdienst gezien als ‘loon in natura’. Dat wordt volgens een vast percentage berekend: het autokostenforfait. In de praktijk beter bekend als ‘bijtelling’. Voor bijna alle auto’s met een kenteken vanaf 2017 is dat standaard 22%. Alleen voor volledig elektrische auto’s geldt in 2017 een bijtelling van 4%.

Bijtellingskorting
Op auto’s met een kenteken uit een eerder jaar kan nog een bijtellingskorting van toepassing zijn. Die eerder al toegekende bijtellingskortingen blijven in principe gelden voor een periode van 60 maanden na de eerste tenaamstelling van het kenteken.

Eigen bijdrage aftrekbaar
Het bijtellingspercentage keer de catalogusprijs van de auto wordt als loon belast. Als je voor het privégebruik ook nog een eigen bijdrage aan je werkgever moet betalen, dan is die bijdrage aftrekbaar.

Hoeveel belasting betaal ik?
Hoeveel belasting je betaalt, hangt af van de hoogte van je loon. De uitkomst van de rekentool laat zien hoeveel belasting je betaalt, naast de eventuele eigen bijdrage - als je die aan je werkgever moet betalen.

De rekentool is uitsluitend een indicatie en geen individuele vaststelling. Aan de rekentool en de uitkomst daarvan kunnen geen rechten worden ontleend.