U bent hier

Slim (en voordelig) tanken? Dat doe je zo

Slim (en voordelig) tanken? Dat doe je zo

21 december 2017
Natuurlijk is het gemakkelijk om direct langs de snelweg te tanken. Je rijdt er letterlijk langs en je scoort er snel een vers broodje en latte macchiato. Feit is dat een volle tank er vaak duurder is dan bij een pomp 'weg van de snelweg'.

Dat is een van de conclusies uit de onlangs uitgevoerde Nationale Kampioen tanktest van de ANWB. Maar er is meer uit naar voren gekomen: de ANWB vond fikse verschillen in de Nederlandse brandstofprijzen en de tarieven variëren behoorlijk per merk.

Emmen het goedkoopst, Leiden het duurst
Daarnaast hangt het er dus nogal vanaf wáár je tankt. In de provincie Utrecht ben je het duurst uit en in Groningen het voordeligst. Interessant feitje: een Amsterdammer betaalt gemiddeld 6,4 cent meer per liter benzine dan een inwoner van buurgemeente Zaanstad. Zo kan één gemeentegrens tientallen euro’s aan tankkosten per jaar schelen. Van de 30 grootste gemeenten in Nederland is Emmen het goedkoopst en Leiden het duurst.

Wanneer ga je tanken?
Naast wáár je tankt, kun je er ook op letten wanneer je tankt. De meeste ketens hebben namelijk dagen met gereduceerde prijzen, maar het voordeligst ben je uit op zaterdag. Dan krijg je gemiddeld de meeste korting én op de meeste plekken. Over het algemeen geldt: ’s ochtends tank je duurder dan in de middag of avond.

Over de grens tanken?
Denk je dat grensoverschrijdend tanken vele malen voordeliger is? Laat je vooral niet foppen. Voor benzine geldt dat misschien wel, maar diesel is gemiddeld slechts een paar cent goedkoper in Duitsland en in België is het vaak zelfs duurder. Veel slimmer is het om vooraf een goedkoop station te zoeken dat aan of nabij de te nemen route ligt.