U bent hier

Contract leaseauto verlengen, slimme zet?

Contract leaseauto verlengen, slimme zet?

11 oktober 2017
Het contract voor je leaseauto is bijna ten einde. Een nieuwe auto leasen lijkt de meest voor de hand liggende keuze. Het is immers prettig om in een nieuwe auto te rijden. Of is het wellicht verstandiger om je huidige leasecontract te verlengen?

Rijd je op jaarbasis privé meer dan 500 kilometer met je leaseauto, dan moet je bijtelling betalen. De hoogte van dat bedrag is afhankelijk van de catalogusprijs van de auto én van de bijtelling die geldt voor dat model. Wie in 2017 een nieuw leasecontract afsluit, heeft nog maar te maken met twee tarieven: 4 procent voor elektrische auto's en 22 procent voor alle andere modellen.

Leaseauto en bijtelling
De bijtellingstarieven die gelden voor leaseauto’s zijn de afgelopen jaren continu gewijzigd. Voor een deel van de leaseauto's die rondrijden, gelden daardoor nog de oude bijtellingspercentages. Aangezien leasecontracten meestal worden afgesloten voor drie of vier jaar en het bijtellingspercentage geldt voor maximaal 60 maanden, kan het in sommige gevallen de moeite zijn om het contract voor je leaseauto door te laten lopen.

Rondrijden in een nieuwe leaseauto
Maar is verlengen van een bestaand leasecontract wel echt gunstiger dan het afsluiten van een nieuw contract? Dat hoeft niet, zeggen ze bij Volkswagen Pon Financial Services. De keuze daarvoor is klantspecifiek en dient eigenlijk per leaserijder bekeken worden. Voor een deel van de leaseauto's is het huidige bijtellingspercentage van 22 procent namelijk interessanter geworden. Daarnaast is het uiteraard prettig om zorgeloos in een nieuwe auto te rijden in plaats van in een ouder model met  aanzienlijk meer kilometers op de teller.  

Total Cost of Ownership
Verjonging van het gamma is bovendien vaak aantrekkelijk vanuit Total Cost of Ownership (TCO). Dit zijn alle kosten die gemaakt worden tijdens het gebruik van de leaseauto. Daarbij moet ook aangemerkt worden dat de kans op extra kosten bij een auto van een aantal jaar oud groter is dan bij een nieuw model. Heb je veel meer kilometers gemaakt dan vooraf ingecalculeerd of is je auto niet meer in goede staat, dan is het mogelijk ook niet interessant om te kiezen voor verlenging van het leasecontract.

Leaseauto langer houden
In bepaalde gevallen is het voor leaserijders de moeite om hun leasecontract te verlengen naar de maximale termijn van 5 jaar. Je rijdt dan weliswaar niet in een nieuwe auto, maar kunt wel langer profiteren van de oude bijtellingspercentages die voor een aantal modellen gunstiger uitpakken. Ook de werkgever kan in bepaalde gevallen profiteren van het verlengen van het leasecontract. De langere looptijd van een contract zorgt ervoor dat bepaalde componenten die de leaseprijs bepalen, zoals de afschrijving, over een langere periode worden uitgesmeerd. Bereken altijd vooraf of het oude bijtellingstarief daadwerkelijk gunstiger uitpakt en of de leasekosten wel echt omlaag gaan.

Benieuwd naar de mogelijkheden van contractverlenging of heb je hulp nodig bij het uitzoeken van een andere leaseauto? Neem dan contact op met Volkswagen Pon Financial Services.