U bent hier

“Kantelpunt elektrisch rijden is bereikt”

“Kantelpunt elektrisch rijden is bereikt”

07 december 2017
Meer en meer ondernemingen zetten in op de elektrificatie van het wagenpark. Vanuit het MVO-oogpunt is dit een uitstekende keuze. Maar welke kosten zijn hiermee gemoeid en – niet geheel onbelangrijk – waar kom je onderaan de streep op uit? Jelle Oosterhoff, Mobility Consultant bij Pon Fleetsales, legt uit.

“Zodra een bedrijf besluit om elektrisch te gaan rijden, is dit de uitkomst van overleg tussen HR, Finance, de wagenparkbeheer en eventueel een duurzaamheidsmanager”, vertelt Oosterhoff. “Je gaat sowieso op zoek naar de juiste People Profit Planet-balans. Want overgaan van traditioneel autorijden naar 100% elektrisch, heeft wel degelijk implicaties. Volledig elektrisch rijden is dan ook niet voor elke onderneming weggelegd. Gelukkig hebben we daar onze plug-in hybrides voor en auto's met een CNG-installatie.

Total Cost of Ownership
“Wanneer je kijkt naar de Total Cost of Ownership (TCO) van een auto an sich, dan is op het vlak van de brandstof het grootste verschil te behalen. De tabel hieronder zegt eigenlijk alles in één oogwenk: het economisch kantelpunt voor elektrisch rijden is bereikt.”

 
Prijs        e-Golf     Golf Benzine       Golf Diesel
Motor     Elektromotor       1.5 TSI DSG        1.6 TDI DSG
Fiscale waarde   € 37.900,-   € 28.680,-   € 31.120,-
Netto bijtelling p/m   € 52,-       € 215,-   € 233,-
Vergelijkbare uitrusting   € 38.435,-   € 32.188,-   € 34.628,-
Total Cost of Ownership
o.b.v. 48 mnd / 20.000 km
Leasetarief   € 554,-   € 505,-   € 621,-
Brandstof excl. btw   € 70,-       € 140,-   € 92,-
TCO p/m   € 624,-   € 645,-   € 713,-
Verschil TCO p/m       + € 20,-   + € 89,-
Bedragen zijn excl. btw

Gedragsverandering
Wil je dat elektrisch rijden slaagt voor jouw onderneming? Oosterhoff: “Zorg er dan voor dat de infrastructuur (laadpalen) in orde is; de werknemers de mogelijkheid hebben om voor korte periode, hun elektrische auto om te ruilen voor een vakantieauto en dat de autoregeling aansluit. Ondanks dat er een verandering van gedrag wordt gevraagd, heeft elektrisch rijden wat mij betreft een mooie toekomst. Zeker gezien het feit dat batterijen flink verbeterd worden en de actieradius daardoor groeit.”

Belastingvoordeel door MIA
De milieu-investeringsaftrek (MIA) is een fiscaal voordeel voor ondernemers. Zo is er sprake van een MIA op elektrische auto´s. Bij aanschaf of bij financial lease kan in 2017 36% tot een aanschafprijs van € 50.000,- worden afgetrokken van de belastbare bedrijfswinst. Bij operational lease krijgt de leasemaatschappij de MIA en kan het fiscale voordeel worden verwerkt in maandelijkse leasetermijnen.