U bent hier

Goederenvervoer in stad naar 100% elektrisch

Goederenvervoer in stad naar 100% elektrisch

19 september 2017
Het vervoer van goederen in de grote steden in Nederland moet in 2025 volledig elektrisch uitgevoerd worden. Bovendien moet er in deze steden de komende tijd fors geïnvesteerd worden in voorzieningen voor elektrisch rijden, zoals laadpalen en beveiliging. Dat is de ambitie van brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN).

De lucht in de grotere binnensteden in ons land kan wel wat schoner. Daarom moet de uitstoot van CO2 flink worden aangepakt, vindt brancheorganisatie TLN. Elektrisch aangedreven vracht- en bestelauto’s vormen voor stadsdistributeurs een belangrijke factor in de reductie van de CO2-uitstoot. Door alleen nog elektrisch vervoer toe te laten voor het transport van goederen in de steden, wordt de uitstoot van koolstofdioxide in 2030 al met de helft teruggebracht.

Logistieke hubs
De branchevereniging vindt dat de grotere gemeenten in ons land vanaf begin 2018 gebieden moet aanwijzen waar alleen nog elektrisch goederenvervoer is toegestaan. Bedrijven zouden gebruik kunnen maken van logistieke hubs. Het laatste deel van de vervoersstroom zou dan elektrisch uitgevoerd kunnen worden.

Overgangsregeling voor biodiesel en biogas
Er is volgens TLN wel een regeling tot 2030 nodig voor het gebruik van biodiesel en biogas. Ook moet de overheid in de overgangsfase subsidie uitkeren om te voorkomen dat ondernemers financieel in de problemen komen. De vereniging vindt het voor de goederensector belangrijk om door te pakken en zelf voorop te lopen bij het verduurzamen van het wagenpark.Emissievrij pakketjes in steden bezorgen
Volkswagen Bedrijfswagens springt in op de vraag naar elektrisch aangedreven bestelwagens met de e-load up!. Deze compacte Volkswagen is perfect geschikt om emissievrij pakketjes in drukke steden te bezorgen. De actieradius bedraagt 160 kilometer. Voor wie meer ruimte nodig heeft, is de elektrische versie van de Crafter wellicht interessant. Een productieversie is er nog niet, maar het model dat eerder gepresenteerd werd, beschikt over een 136 pk en 290 Nm sterke elektromotor. Volgens Volkswagen moet een actieradius van 400 kilometer op termijn mogelijk zijn.