U bent hier

Bijtelling berekenen

Bijtelling berekenen? Zo doe je dat!

26 juni 2017
Je rijdt in een zakelijke leaseauto en je wilt privékilometers maken. Daarover moet je belasting betalen. Maar wat is bijtelling nu eigenlijk? En hoe kun je deze bijtelling berekenen? Je leest het in dit artikel.

Wat is bijtelling?

Bijtelling is het bedrag dat je moet afdragen aan de belasting wanneer je meer dan 500 privékilometers per jaar rijdt met je zakelijke leaseauto. Privégebruik van een zakelijke leaseauto wordt namelijk door de Belastingdienst gezien als ‘loon in natura’. Hoeveel bijtelling je moet betalen, is afhankelijk van de hoogte van je belastbaar inkomen per jaar en van het bijtellingspercentage dat geldt voor jouw auto.

Bijtellingspercentages

De hoogte van de bijtelling wordt uitgedrukt in percentages. Op dit moment gelden er twee categorieën: 4% en 22% bijtelling. Maar voorgaande jaren was er ook 7%, 14%, 15%, 20% of 25% bijtelling. In 2017 bestaat er alleen nog maar een categorie verlaagde bijtelling voor volledig elektrische auto’s. Die bedraagt 4%. Voor auto’s met meer dan 0% uitstoot wordt een bijtellingspercentage van 22% gerekend.

Geldigheidsduur van je bijtellingspercentage

Het bijtellingspercentage wordt berekend op basis van de dag waarop het kenteken van je auto op naam is gesteld. Deze blijft gedurende 60 maanden geldig en hierbij zijn wisselingen van eigenaar en gebruiker niet relevant. Na die periode van 60 maanden wordt per jaar gekeken of de auto nog in aanmerking komt voor verlaagde bijtelling.

Wil jij na het lezen van dit stuk weten hoeveel jouw bijtellingsbedrag per maand wordt? Met deze handige tool kun je de bijtelling berekenen. Heb je nog vragen over bijtelling berekenen? Neem gerust contact op!